Sulinet+ projekt keretében Sulinet infrastruktúra korszerűsödik (projektmérföldkő sajtónyílvános esemény)

Több mint 2000 iskola internet kapcsolatát kiszolgáló routerek a legmodernebbekre cserélődtek az elmúlt négy hónapban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkárságának (NFM) felügyeletével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságával (EMMI) együttműködve a hazai oktatás és kutatás információs infrastruktúráját fejlesztő és működtető Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) nagyszabású fejlesztési Sulinet+ projekt keretében Sulinet infrastruktúra korszerűsödik. A régi, elavult eszközeinek lecseréléséve és valamennyi érintett hazai általános és középiskola hálózati sávszélesség-növelésével az elkövetkező két év alatt, a NIIFI HBONE+ felsőoktatási kutatási hálózatára épülő Sulinet infrastruktúra európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatások nyújt a köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai számára
Az NIIF Intézet jól halad a TIOP-1.1.3-12/1-2013 pályázat keretében vállalt teljesítésekkel. Az iskolák adathálózati, vagy hétköznapi nevén Internet-csatlakoztatása, korábban hosszú évek óta nem fejlődött. Az iskolák túlnyomó része 9 - 10 éves, elavult, gyártói-szállítói garanciával már nem rendelkező hálózati eszközökkel, szinte használhatatlanul alacsony sávszélességen keresztül csatlakozott a világhálózathoz. Ez a két probléma akadályozta a hatékony mindennapi munkavégzést valamint a belső és külső informatikai erőforrások hatékony kihasználását. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet a közoktatás intézmények információs infrastruktúrájának fejlesztésére kidolgozott középtávú fejlesztésének megfelelően, első lépésként sikeresen beszerzett a TIOP-1.1.3-12/1-2013 pályázat keretében 3600 db. korszerű Cisco 892FSP típusú, GigabitEthernet portokkal rendelkező eszközt. Az új eszközök telepítése Pest megyén kívül 2013. november eleje óta már nagy ütemben zajlik. Eddig több mint 2000 iskolában történt meg ezen hálózati eszközök cseréje. Hamarosan indul a KMOP 4.6.1_E pályázat keretében Pest megyén megyén és Budapesten belül is az új hálózati eszközök nagyüzemi telepítése (napi 30 – 50 db. iskolai végpont). Ezen két pályázat keretében az NIIF Intézet részéről mindösszesen 4500 végponton – a teljes Sulinet – fog korszerűsödni az Internet-csatlakoztatását biztosító hálózati eszköz az év végéig, amelyek, a gyártói garancia révén biztosítják ezeknek az eszközöknek a folyamatos működőképességét, illetve megalapozzák a várható sávszélesség bővítések megvalósításának lehetőségét is. A telepítés jól halad, köszönhetően az ikolák fogadókészségének, az alvállalkozó és az NIIF Intézet felkészültségének. Ha a telepítés során mégis felmerülnek valamilyen problémáa, akkor azt a Sulinet ügyfélszolgálat hatékonyan kezeli. A két pályázattal párhuzamosan NIIF Intézet el kezdte felmérni a sávszélességnövélési lehetőségeket. A sávszélesség-emelésben érintett Sulinet kapcsolatok mennyiségét és a folyamat ütemezését mutatja be az alábbi táblázat:
Megújítandó Sulinet kapcsolat: 4500
Megújítva 2013-ban (többnyire min. 8Mbps): 1052
2014 első felében megújul (min. 50/20 Mbps): 962
2014 második felétől (50/100 ill.100/40 Mbps): 2841
Az iskolák nagyon várják a már mind az új eszközeket, mind a sávszélesség emelést.
Az új Sulinet+ projektet az Európai Unió a az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatja (TIOP 1.1.3 és KMOP 4.6.1_E projektek). A fejlesztési projektet az NIIF Intézet hatja végre melynek célja hazai közoktatás központi informatikai infrastruktúrájának nagyszabású eszköz- és szolgáltatásfejlesztése, melynek keretében az iskolák az új, korszerű, nagysebességű Internet-kapcsolódást biztosító eszközöket legkésőbb 2014 végéig megkapják.

A projekt egy újabb mérföldkövéhez érkezve sajtónyílvános eseményt tartunk.

A NIIFI tisztelettel meghívja Önt a sajtónyilvános projektmérföldkő eseményre.
Helyszín:
Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI)
1132 Budapest, Victor Hugo utca 18-22., alagsor A/31. terem
Időpont:
2014. március 5.
11.00 óra

Mohácsi János szakmai előrehaladást bemutató előadása:
http://videotorium.hu/hu/embed/7411.html