A VESZPRÉMI RÉGIÓBAN IS KORSZERŰSÖDIK A SULINET INFRASTRUKTÚRA

Díszvendégek
Hallgatóság
Nagy Miklós
Rektor

A hazai oktatás és kutatás információs infrastruktúráját fejlesztő és működtető Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) Sulinet+ projektjének keretében a Sulinet infrastruktúra tovább korszerűsödik és új szolgáltatásokkal bővül.
A Pannon Egyetem adott otthont a 2014. november 04-én megtartott sajtónyilvános projekt tájékoztatónak, mely a Sulinet -infrastruktúra korszerűsítése mellett kiemelten mutatta be a veszprémi régióban végrehajtott fejlesztéseket.
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet a közoktatási intézmények információs infrastruktúrájának fejlesztésére kidolgozott középtávú fejlesztésének megfelelően, első lépésként a TIOP-1.1.3-12/1- 2013 és KMOP 4.6.1/E-13-2013-0001 pályázat keretében beszerzett korszerű Cisco 892FSP típusú, GigabitEthernet portokkal rendelkező eszközre cserélte a korábbi 9 - 10 éves, elavult, lassú és gyártói-szállítói garanciával már nem rendelkező hálózati eszközöket. Ez a csere minden (több mint 4400) iskolai végponton 2014 szeptemberére befejeződött. Az NIIF Intézet párhuzamosan az eszközcserével a Sulinet sávszélességének emelésével is elkezdett foglalkozni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkárságának (NFM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának (EMMI) támogatásával.
Az elavult eszközök lecserélésével és valamennyi érintett hazai általános és középiskola hálózati sávszélesség- növelésével két éven belül az NIIF Intézet HBONE+ felsőoktatási kutatási hálózatára épülő Sulinet infrastruktúra európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásokat fog nyújtani a köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai számára.
A tájékoztatón Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta: „A Pannon Egyetem a NIIFI kezelésében lévő (tudományos és) akadémiai gerinchálózat regionális központjaként a lehető legmodernebb technológiák segítségével kínál megbízható internetes hozzáférést nem csupán a Pannon Egyetem telephelyei számára, hanem a Sulinet+ programban résztvevő általános és középiskolai intézmények részére is.”
Piglerné Dr. Lakner Rozália egyetemi docens, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánja a „Középiskolai tehetséggondozás a Műszaki Informatikai Karon” című előadásában bemutatta, milyen lehetőségeket teremt a multimédia alkalmazása a középiskolai diákok emelt szintű értettségire való felkészítésének támogatására.
Nagy Miklós az NIIF Intézet igazgatója kiemelte: „A Sulinet+ projektnek az is célja volt, hogy az NIIF Intézet által a HBONE+ projektben a felsőoktatás és kutatás számára kifejlesztett világszínvonalú szolgáltatások közül a relevánsakat elérhetővé tegye az érdeklődő köznevelési intézmények számára, hogy segítse a hazai általános és középiskolák oktatóinak és tanulóinak munkáját. Ezt támogatandó két pilot indult: a multimédia szolgáltatási pilot és és az eduID szolgáltatási pilot.”

A sajtótájékoztatón elhangzott előadások:

  • Mohácsi János: Sulinet+ projekt áttekintés
  • Pulai Gábor: Sulinet sávszélesség emelés szabad-sávú mikrohullámú technológiával
  • Bajnok Kristóf: Sulinet+ azonosítási és jogosultságkezelési pilot és tapasztalatai
  • Piglerné dr. Lakner Rozália: Középiskolai tehetséggondozás a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán