A 8. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) Konferencia összefoglalója

Nagy Miklós NJSZT-n előad

Az NJSZT november 20-án az utóbbi évek hagyományaihoz híven, a Danubius Hotel Gellértben tartotta a 8. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) – Okosodjunk okosan konferenciát. Az érdeklődésről mindent elmond, hogy a terem idén is megtelt, sőt olyannyira „csurig volt”, hogy pótszékeket kellet behelyezni. Tavaly és tavalyelőtt is nagyon sokan jöttek el, de az idei érdeklődés valószínűleg minden eddigi rekordot megdöntött.

A jelen technológiai elvárásainak eleget téve (ez sajnos nem mondható el minden konferenciáról), a rendezvényt élő online közvetítésben is követhető volt, amelyet szintén sokan néztek. Aki pedig okostelefonon akarta követni, lehetőségében állt speciális alkalmazásokon keresztül bekapcsolódni. A mobilalkalmazás szépen kapcsolódott is az „Okosodjunk okosan” témához, stílszerűen fogalmazva: az intelligens technológiák jelenéről és közeljövőjéről szóló rendezvényhez járt egy smart app.

A DE! konferenciákon minden évben naprakész a program. Ezúttal is így volt, a címnek megfelelően, a jelen infokomunikációs valóságát ezer és egy szállal, az üzleti élettől a mezőgazdaságig, az oktatástól a sportig átszövő „okos” (smart) megoldásokon volt az elhangzottak főhangsúlya. Miért olyan fontosak ezek a megoldások, mennyire változtatják meg világunkat, milyen veszélyekkel járnak? Az előadók ezekre és hasonló kérdésekre keresték a választ, tanulságos nemzetközi és hazai példákkal, projektekkel szemléltettek, valós problémákat vetettek fel, rögös utakat vetítettek előre. Kimondva-kimondatlanul az összes előadásban benne volt, hogy ez az „okos világ” mennyire járul hozzá az NJSZT küldetéséhez, a tényleges digitális esélyegyenlőség megvalósításához. Pozitív a válasz: hozzájárul, csak nem feltétlenül akkor és úgy, ahol és ahogy várnánk, vagy prognosztizálták.

A konferencián előadást tartott az NIIF Intézet igazgatója Nagy Miklós is. ( az előadás mellékelve)

A DE! konferenciák egyik fénypontja az NJSZT éves díjainak átadása. Bakonyi Péter a társadalom informatizálásáért folytatott tevékenységéért Neumann-díjat, Sallai Gyula és Dobrowiecki Tadeusz kiemelkedő tudományos munkájukért Kalmár-díjat, az informatikai oktatásban kimagasló munkát végző Simon Gyula és Kiszely Ildikó, Gudenus László, Kiss Róbert Tarján-emlékérmet, Lampi Tamás életműdíjat, a hazai informatikatörténeti kutatásokban meghatározó munkákat jegyző Képes Gábor a 35 év alatti fiatalokat elismerő Kemény János díjat kapta. Tóth Balázs (Index) érdemelte ki az év informatikai újságírójának járó az NJSZT, az IVSZ és az INFOTÉR által közösen alapított Kovács Attila-díjat.